Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eltérő térképzés


A legtöbb térnek határoló elemei vannak: az oldalsó, alsó, felső térhatár és egy központi elem, melynek úgymond aurája van, maga köré rendezi az egész teret, és egy kedvelt találkozási pont, illetve tájékozódási elem.


Oldalsó térhatárok

 

Kép Kép A Fővám téren az európai városokra jellemző 4-5 szintes XIX-XX. századi lakóházak zárt homlokzatsora adja az oldalsó térhatár északi és keleti oldalát. Ami forma és rendbontó, az a déli és nyugati oldal: délről 2 meghatározó közfunkciót ellátó  Képnagyobb léptékű épület (Vásárcsarnok, Egyetem)  zárja le a teret.

 

KépMíg nyugatra kitágul a tér, nincs beépítve, hanem átlátni a budai  Duna-partra, a Gellért-hegyre és a díszes kovácsoltvas kapura emlékeztető Szabadság-hídra.

 

 

Alsó és felső térhatárok

 

Kép

Vízszintes térhatáraiban is különös a tér, mivel lépcsőzetesen helyezkednek el a különböző közlekedőszintek, ami jó, mert elkerüli a felesleges dugókat, zsúfoltságot: 
Kép
Kép Legalsó szint a metro4 peronszintje, amely a Duna medre alatt  van 7-10 méterre, a felszín alatt 30 méterre - jelenleg csak körbevezetéssel látogatható. (Ehhez kapcsolódik az a "ferde szint" is, ahol a 4 mozgólépcső szállítja majd a peronszintről az utasokat a 2 villamos aluljáró szintjére). Itt a láttatott fehér beton tartószerkezetváz a meghatározó, amely egyben természetes fényt is nyújt a föld alá.

 

Kép A metró feletti szint a Duna vízszintje, amely változó, a pesti rakpart szintje körül mozog, ám mindkét folyosón zajlik a közlekedés: a dunai hajózás (főként áru- és személyszállítás) illetve a munkába sietők kocsi-áradata.

 


Kép A 2-es villamos aluljáró szintje elég kényes kérdés volt, mivel ez a tér legromosabb, elhanyagoltabb eleme volt. Annak ellenére, hogy félévente kifestették falait, azonnal elárasztották a graffitik, és a hajléktalanok jelenléte sem emelte a hely értékét. Aki például Csepelről járt a Belvárosba 2-es villamossal, nem tudta kikerülni az elavult és csúf közlekedőteret, s így igyekezett a legkevesebb időt tölteni lenn és sietett a következő szintre: a talajszintre. (Az új aluljárószintről olvashatsz a Jövő lenyomatai részben)


Kép
Kép A talajszint eddig az állandóság jegyét viselte erős gránit   szegélyköveivel, 50 éven át változatlan, UV-villamosaival, és a narancssárgára festett nem túl szép BKV-korlátaival.
Az egységes, aszfalt - gránit szegély ritmust egyedül a Váci utca díszköve, és kandalábersora, a Vásárcsarnok árkádja alatti csempéje és díszes oszlopai,Kép illetve a sínek kazettás betonágyazatai szakították meg. 

 

A Szabadság-híd, a Felső rakpart és a tér felszíne egy szintre került, amely a könnyebb autós közlekedést segítette elő, ám reggel az autók fokozott jelenléte a gyalogos és a villamosközlekedést is akadályozta.

 

 

A tér központi eleme = ?Abban is különös a tér hogy nincs 1 meghatározott központja, mivel található a téren 3-4 nagyjából azonos jelentőségű elem (Vásárcsarnok, Corvinus Egyetem, Váci utca, Szabadság-híd, új tágas aluljáró), de egyik sem tölt be középponti, térszervező funkciót.

Mert a Vásárcsarnok árkádja leginkább az átmenő forgalomé, és állandóan nyüzsgő.
Az egyetem egy mikroorganizmus, amely a saját
Képfalain belül teremt közösségi tereket, ám  közösségi honlapját Fővámtér.hu-nak nevezték el, amely egy csúsztatás, hiszen nem csak az egyetem uralja a teret.
A Váci utcát leginkább a turistacsoportok foglalják el és nem a pestiek, a hídfőnél pedig eddig nem volt kialakítva egy nyugodt beszélgetésre alkalmas park, vagy padsor, s inkább az áthaladó autósoké a tér. 


Kép Érdekes, hogy a tér középpontjában létezett egy park, és egy  emlékmű IV. KárolyKép seregének, de mintha senki nem is vett volna róla tudomást, kiesett a használt terek közül, s egy gondozatlan, hajléktalan-lakta területté vált, úgy mint az egykori aluljáró.
A középpont problémája megoldásra vár, de már látható a javulás (lásd a
Leendő terek, helyek részben).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.