Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jövő lenyomatai


A Fővám tér, mondhatjuk, kívül-belül átalakult az utóbbi 2 évben.
Az új metrómegálló magával vonta a felszíni térrendezést olyan nagy átalakításokkal, mint az aluljáró szint újraépítése, közművek cseréje, kandeláberek kihelyezése, burkolatok-frissítés , vagy a Szabadság-híd felújítása.
Most ezekre a változásokra hívnám fel a figyelmet a következő szöveges képsorokkal:


Metró-állomás 

Kép Kép Kép Kép
 
Személyes tapasztalatok:
Kép3 alkalommal jártam az építkezésen, mivel érdekel, ha egy folyamatot saját szememmel láthatok. 
 Kép A beton tartógerendák tényleg látványosak voltak, és úgy érzi az ember magát, mintha beláthatna a színfalak mögé, hiszen az eddigi metróvonalakon csak álmennyezeteket láthattunk.
Amit érdekesnek találtam még, az a kulcstároló, melyre az építkezés területén tartózkodó személyeket jelző kulcstartókat akasztanak fel, hogy vész esetén tudják, hányan rekedtek lenn. 
Kép Azt is megtudtam, hogy a feltérképező ásatások során a híd vámépületei tövében régi sókereskedő házromokat és cserepeket találtak, ami utal a tér régebbi nevére: Sóház tér.
Furcsa volt számomra, hogy a Vásárcsarnok rakpartra vezető alagútja útban lesz a 2-es villamos doboza építésekor, de megmagyarázták, hogy az az alagút megszűnik, és helyette a Csarnok téren liftekkel oldják meg az árufeltöltést.
Láttam azt az optikai műszert is, ami az épületekre helyezett prizmák helyzetét méri be, ezzel a házak milliméter pontos süllyedését határozza meg.


Új aluljáró 

Kép A 4-es metró kijárataként és a 2-es villamos megállójaként közös aluljárót építettek.
A régi aluljáró-rendszert teljes mértékben felszámolták és hibáiból tanultak.
Vasbeton falból készült a teljes csarnok és vasúti alagút, hogy ne ázzon be a szerkezet - nem úgy, mint a régi -, emiatt viszont hatalmas zajt csap az érkező 2-es villamos.
A falak és a lejárók egységes szürke és fekete gránit-lapborítást kaptak, ami könnyen mosható, izgalmas, esztétikus és tisztítható - a graffiti-erdőt meggátolják.
Az aluljáró szokatlanul tágas, nagy légterű, de könnyen átlátható,Kép nem rémisztő és méreteiben már a 4-es metró kapacitásával is számoltak. 
Régen hajóablak alakú lámpák világítottak. Ez azonban egy olyan nyomasztó érzést keltett a várakozóban, hogy még mélyebbre került, a víz alá.
Most helyette átlátszó réteggel elzárt rongálásbiztos fénycsövek vannak - játékos elrendezés: digitális kijelzőhöz hasonlít leginkább.
KépValamint természetes fény is bejut, ami kellemes, mert már kapcsolatot teremt a külvilággal.
 A hajléktalanok és vandálok megfékezésére állandó közterület-felügyelet működik.
Az akadálymentes szintváltást 2 lift, 2 mozgólépcső és 4 lépcső segíti.


Uniformizált oszlopok és burkolatok 

KépKép Egységes Antik arculatot hoztak létre   a Kiskörúton:
Századfordulós kandalábersor kihelyezése- hasonlít az Andrássy úton és a Clark Ádám téren látható Gizella-típusú öntöttvas lámpaoszlopra -.
Új burkolat: a Belváros ötszög alakjából levezetett szellemes K-kő csak a Vámház-körútig terjed.
KépA Fővám téri anyaghasználatban azonban 2 elkülönülő világ jelenik meg: a 4-es metró futurisztikus világát tükröző gránit lapos-fém korlátos lejárók, valamint a Gellért téren is használt gyalogosvédő kockák.
Ezzel szemben egy múltba tekintő, hagyományőrző dizájn jegyeit viselik az öntöttvas fekete kandeláberek különböző változatai, az öreg nagy- és kiskockakövek, és a rakparti korlátok.
Lehet hogy a tervezők úgy látták, az átmenetet elég,  ha az átmenő forgalom adja meg a 2 stílus között. Ez az éles váltás látszik a Corvinus Egyetemhez vezető új lépcső környékén is.


Szabadság-híd műemléki rekonstrukciója

Kép Szerencsés időzítés volt a híd életében a 4-es metró építkezése, hiszen a most 113 éves híd acél szerkezetének egyes részeit azületése óta nem cseréltek se 1946-ban, se 1980-ban.
Így a rozsda és graffiti helyére jött a vasbeton pályalemez és az acél-elemek kicserélése, utóbbiak korrózió és rozsdamentes lefestése - olyan festékkel, amit a Ferrari-sportautóknál is használnak -, valamint az addigi 1 közvilágításból rögtön háromféle lett: az eredeti hídvégi kandalláberek visszaállítása,  energiatakarékos közvilágítás - szintén Képdíszes ruhába bújtatva -, és egy korszerű díszkivilágítás ledekből.
Mindezt figyelemmel kísértem, mint ahogy azt is, ahogy a turulok lekerültek ékes helyükről, és ahogy az utóbb említett díszvilágítás éppen nem ért össze a híd közepén.
Véleményem az, hogy ha belefognak egy ilyen nagy léptékű vállalkozásba, akkor az utolsó simításokon már nem kéne spórolni, hiszen a világítás a híd leglátványosabb és egyben legsérülékenyebb eleme.


Vágányfelújítás, új kerékpárutak és panoráma padsor

Kép Kép Kicserélték a 2-es, a 47-49-es villamos pályáját, mindkét főirányban létrehoztak kerékpársávot és utat, ezzel is a gépjárműforgalmat csökkentve és a nemzetközi zöldebb gondolkodást előnyben részesítve.
Ami különösen tetszik, az a Havas utca és a Szabadság-híd pesti  hídfője között elterülő fejlesztés,  ahol egy nyugalmas, szép, KépKépturisztikailag is csábító Panoráma-padsort építettek a 2-es villamos betondobozának falára.
Itt hívnám fel a figyelmet nemcsak az új fasorra, hanem arra a fekete öntöttvas korlátra, ami szegélyezi az emelkedőt:
ugyanaz a díszes toboz mintás korlát, mint a Várba vezető szerpentin szélein, ezzel mintha Képegy egységes, turista-csalogató dekoratív századeleji Budapest-stílust Kép szeretnének kialakítani.
Én őszintén remélem, hogy sikerül ez az igyekezet, hiszen ezzel a leszakadó városrészeket is újra igényes, kellemes terekké tehetik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

What you necessary to be informed apropos high blood affliction

(AAvekeeperrica, 2018.10.12 00:52)

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-original-france/

Measuring Blood Tension

(AAvekeeperrica, 2018.09.27 15:53)

Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-20mg-cpr4-prix/

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

(AlbertCautT, 2018.07.21 22:44)

The prostate related is central to the a part of a male's reproductive system. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The prostate related is found just as you're watching rectum, below the bladder and surrounding the urethra. When there is prostate problem, it is usually really miserable and inconvenient for the patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health conditions are prostate infection, enlarged prostate and cancer of the prostate.Prostate infection, also called prostatitis, is among the most common prostate-related problem in men younger than 55 years of age. Infections from the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis could be the least common of all varieties of prostate infection. It is due to bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients may feel fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to help remedy the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition of the particular defect in the gland along with the persistence presence of bacteria in the urinary tract. It can be brought on by trauma to the urinary tract or by infections via other parts in the body. A patient can experience testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal with the prostate defect followed by making use antibiotics and NSAIDs to deal with the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not yet to establish the cause of these conditions. Some researchers believe that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other believe intensive exercise and high lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate diet is important. These are some with the actions to maintain your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for general health and this will also maintain your urinary track clean.

2. Some studies declare that a number of ejaculations per week will prevent prostate cancer.

3. Eat red meat in moderation. It has been shown that consuming over four meals of beef per week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to ensure sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most significant measure to take to make certain a normal prostate is usually to go for regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you ought to go for prostate examination at least once 12 months.