Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leendő terek, helyek

 

 

Kép Kép A Fővám tér kinyúlik a Corvinus Egyetem Duna felőli oldala elé is, ám ez a tér még építési terület.
Az ide szóló tervek igen kedvezőek: folytatnák a kerékpárútat a felső rakparton a Közraktárak felé, egy padsoros, fás ösvény lenne a támfal mellett közvetlenül.

A mozgólépcsők feletti üvegtetőn egy függőhíd vezetne keresztirányba, mely e gyalogútra vezetne át. Az Egyetem főtraktusa vonalában pedig egy teresedés jönne létre, más burkolattal jelölve, mely alkalmas találkozási pontnak. 


Kép A Fővám tér közepén található jelenleg elhanyagolt parkot pedig két részre osztanának, keleten egy burkolt négyzetes felület lesz, amin szökőkút fog állni, mint központi elem és ideális találkozási pont.
Nyugaton pedig pad-abronccsal körülvett sakktáblaszerű elhelyezésű fák lesznek.

 


Összegzés


Összegzésként tehát elmondható, hogy a 4-es metró építésének nagyon sok pozitív hozadéka tapasztalható már most és lesz is a jövőben.

Míg a föld alatt, eddig nehezen megközelíthető városrészek lesznek percek alatt elérhetők, addig a felszínen "gyomlálás" történik.
Lerombolják a szükségtelen, vagy rosszul működő térelemeket (2-es villamos aluljárója), ám az értékeket (Vásárcsarnok, Szabadság-híd, Duna-korzó) megőrzik, felfedezik, karbantartják és a környezetét is ezekhez méltóvá alakítják át.

Emellett az átépítés során egyre több zöldterületet mentenek át, és alakítanak ki, csökkentve ezzel a levegő túlzott CO2 -tartalmát.

Visszaszorítják a Belvárosból az autós közlekedést 3 módon:
szélesítik a járdákat, gyalogos utakat és kerékpárutakat, -sávokat hoznak létre.

Eddig a közlekedésről volt szó, ám cél az is, hogy a Fővám tér ne pusztán egy sokrétű közlekedési csomópont legyen, hanem, hogy az emberek itt megállhassanak, leülhessenek, beszélgethessenek, kikapcsolódhassanak, úgy, mint azt tették a tér legelső változában, az agorán is.

  Kép

 

 

Patak Gergely <<>> BME Építészmérnöki Kar

2009. november

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.