Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Társadalomrajz a téren


Egy tér nem alkothat teljesen egységes képet. Vannak megkülönböztethető részei: kedves, szerethető, emberléptékű, napos, vagy taszító, büdös, elhanyagolt, rossz megvilágítású szeletek.
Ezek alapján és úti célja szerint alakítja az áthaladó ember az útját, hogy benne a legmegfelelőbb érzet keletkezzen.

A téren 4 embertípus található: a turista, a munkába tartó, a tanuló/hallgató és a helyi lakos.
A társadalom e 4 szeletét vizsgáltam a Fővám téren: ki hol fordul meg, mire figyel fel, mit tart fontosnak?


Turisták legnagyobb előfordulása vörössel jelölve:

Legnépszerűbb körükben a Váci utca, de sokan látogatják meg a Vásárcsarnokot is. Sok kép készül a felújított Szabadság-hídról és a budai látképről is.
2 dolgon azonban meglepődtem: a Burger Kingben több külföldi szót hallottam, mint magyart, illetve a még kiépítetlen Duna-korzóra is áramlottak turistacsoportok reggel! 

 

Kép

 


Munkába sietők reggel kékkel jelölve:

A legbosszantóbb az, amikor a villamos útját elállják az autók. Márpedig a Fővám téri szűk csomópontnál ez eddig gyakran előfordult. Érdekes módon a Szabadság-hídon legtöbben Pest irányába tartanak autón, míg a 47-49-es villamoson ez pont fordítva van. A legélénkebb forgalom azonban a Pesti alsó rakparton zajlik szintén befelé a városmag irányába északra. Ez viszont a csomópont szerencsés kialakítása, hogy a 2 merőleges forgalmi irány külön-külön szinten folyik, így a torlódás mérsékeltebb, bár még érezhető.
A 16:00-18:00-i csúcsidőben a reggeli kép tükörképe tapasztalható, szintén erős forgalommal. 

Kép
Iskolába, Egyetemre sietők sárga színnel jelölve:

Kevés gyereket visznek be a belvárosba autóval, nyilván a belső utak zsúfoltsága miatt. Ezért legtöbben a tömegközlekedést veszik igénybe.
2 járat hordja a legtöbb diákot és hallgatót: a 47-49-es illetve a 2-es villamos. Az egyetemisták, akik a Fővám téren szállnak le a 47-49-ről, legtöbbjük nem a kijelölt gyalogos átkelőhelyen, hanem toronyiránt vágnak át az úton az egyetemig.
A 47-49-es Budára tartó villamosok zöme azonban a BME hallgatóit szállítja, ezt mutatja megfigyelésem is: a Fővám téren és a Gellért téren leszálló hallgatókat számláltam meg 1 ajtó tekintetében reggel 8 körül a hét fő napjain:

47-49-es Buda felé
leszállók száma
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
Fővám tér 7 10 8 5
Szent Gellért tér 13 11 9 14


A környéken tanulók legtöbbje helyi menzán étkezik, de az egyetlen közeli globalizált gyorsétterem (Burger King) is tele van diákokkal és egyetemistákkal délután.


 Kép 


Lakók zöld színnel jelölve:

A belvárosban igen magas a lakók átlagéletkora - ezt Rogán Antal is megerősítette egy riportban - , sokan ezért nyugdíjasnegyednek hívják ezt a városrészt.
A helyi lakosokkal csak kis számban találkozunk: a Vásárcsarnokban csúcsidőn kívül, a templomokban, a környező parkokban, így a Károlyi Kertben és a Múzeum kertben. De sokan az elhagyatott Fővám téri parkba viszik le kutyájukat sétáltatni. A mindennapi ügyintézés a Kecskeméti utcában és a Kiskörúton zajlik: fogászat, hivatalok, posta, fodrászat, cukrászda található itt.
2007-ig helyi "lakóként" kellett venni az aluljáróbeli hajléktalanokat is, akik a felújítás során eltűntek a megállóból, és valószínüleg a folyamatos közterületfenntartás mellett nem fognak már visszatelepülni.

 Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

u2x2scy1

(Brettrat, 2018.01.27 18:37)

wh0cd148925 [url=http://buyvpxl.us.org/]Buy Vpxl[/url] [url=http://buysingulair.us.org/]singulair 4mg[/url] [url=http://buycleocingel.us.org/]cleocin gel[/url] [url=http://alli.us.org/]alli for sale[/url] [url=http://buytorsemide.us.com/]torsemide[/url]